Domácí tvaroh
25. únor 2014 v 20.10 | rubrika: Recepty trochu jinak
Dnes jsem koupila mlíko od statkáře a rozhodla jsem se připravit si domácí tvaroh. Je to můj první pokus nastudovala jsem, jak se co dělá a vypadá to nenáročně. Nebudu používat žádná siřidla jen to nechám na "přírodě". Co vše k tomu potřebuji? Jen MLÉKO (buďto z automatu na mlíko nebo domácí - z kupovaného krabicového mléko nezkysne, ale zhořekne), misku, hrnec, síto, pláťený pytlík nebo plínu a provázek Postup: 1) nalila jsem mléko do mísy a nechala ho při pokojové teplotě dva dny zkysnout (lze si pomoct i kůrkou chleba, ale já toho nevyužila) 2) zkyslé mléko jsem přelila do hrnce a pozvolna ho zahřála na cca 50°C (zkusila jsem teplotu prstem, když to bylo už hodně teplé, hrnec jsem z plotny odstavila) ![]() 3) pak jsem si připravila plínu, provázek, síto a misku a přelila jsem ještě teplé zkyslé mléko do plíny v sítku, zavázala provázkem a nechala odkapat do druhé dne. ![]() 4) druhý den jsem rozvázala plínu a vykouknul na mě skvělý tvaroh. Celkem 220g tvrdého plnotučného tvarohu. Je to ten tvaroh na strouhání. Pokud nechcete takový tvaroh, tak to nenechávejte odkapávat přes noc, ale jen pár hodin. ![]() 5) vzniklou syrovátku použiji do koupele, je vynikající na pleť a v létě z toho jde udělat osvěžující nápoj.
Domácí tvaroh doma moc chutnal, příště zkusím udělat jogurt z domácího mléka, nějaký sýr a třeba také kysaný nápoj. Pokud vyzkoušíte, tak budu moc ráda, když se podělíte o svůj zážitek ;) Přeji hezký den J. |
přečteno: 227x | přidat komentář
|