Domácí tvaroh

25. únor 2014 | 20.10 |
blog › 
Domácí tvaroh

Dnes jsem koupila mlíko od statkáře a rozhodla jsem se připravit si domácí tvaroh. Je to můj první pokus nastudovala jsem, jak se co dělá a vypadá to nenáročně. Nebudu používat žádná siřidla jen to nechám na "přírodě".

Co vše k tomu potřebuji?

Jen MLÉKO (buďto z automatu na mlíko nebo domácí - z kupovaného krabicového mléko nezkysne, ale zhořekne), misku, hrnec, síto, pláťený pytlík nebo plínu a provázek

Postup:

1) nalila jsem mléko do mísy a nechala ho při pokojové teplotě dva dny zkysnout (lze si pomoct i kůrkou chleba, ale já toho nevyužila)

2) zkyslé mléko jsem přelila do hrnce a pozvolna ho zahřála na cca 50°C (zkusila jsem teplotu prstem, když to bylo už hodně teplé, hrnec jsem z plotny odstavila)

Tvaroh

3) pak jsem si připravila plínu, provázek, síto a misku a přelila jsem ještě teplé zkyslé mléko do plíny v sítku, zavázala provázkem a nechala odkapat do druhé dne.

tvaroh2

4) druhý den jsem rozvázala plínu a vykouknul na mě skvělý tvaroh. Celkem 220g tvrdého plnotučného tvarohu. Je to ten tvaroh na strouhání. Pokud nechcete takový tvaroh, tak to nenechávejte odkapávat přes noc, ale jen pár hodin.

tvaroh3

5) vzniklou syrovátku použiji do koupele, je vynikající na pleť a v létě z toho jde udělat osvěžující nápoj.

Domácí tvaroh doma moc chutnal, příště zkusím udělat jogurt z domácího mléka, nějaký sýr a třeba také kysaný nápoj.

Pokud vyzkoušíte, tak budu moc ráda, když se podělíte o svůj zážitek ;)

Přeji hezký den

J.

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1.33 (3x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Související články

žádné články nebyly nenalezeny

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář