Zdravější koláč - má snídaně
30. září 2014 v 11.29 | rubrika: Recepty trochu jinak
Ráda bych se s vámi podělila o super tzv. dietní koláč, ale takto bych ho já určitě nenazývala, spíš bych ho nazvala zdravý koláč, je plný samých zdravých věcí, kromě cukru teda :-D Je to recept od mé kámarádky, ona ho dělás oříšky a rozinkami, ale já bez. ZDRAVĚJŠÍ KOLÁČ - aneb koláč z vloček a jablek Co tedy budeme potřebovat? 2x vanilkový pudink (nebojte nic nebudeme vařit ) 125g ovesné vločky (celé nebo drcené) 2ks vejce 250ml mléka (já měla polotučné) 50g cukru 1ks prášku do pečiva 430g nastrouhaná jablka 250g tvarohu nízkotučného 50g medu skořice na posypání
Postup: Zapneme si troubu na 175°C. Bílky a žloutky oddělíme a z bílků si zvlášť ušleháme sníh. Pak si do jiné mísy dáme žloutky, cukr, vanilkový pudink, ovesné vločky, prášek do pečiva, jablka a mléko a vše smícháme dohromady. Poté do toho opatrně a jemně přimícháme ten ušlehaný sníh s bílků a dáme do pekáče na pečící papír a dáme péct na 175°C na 20-25min. Jak se nám těsto peče, tak si mezitím připravíme tvaroh s medem a vše smícháme a připravíme si také skořici. Po těch 25 minutách pečení vyjmeme pekáč s těstem a potřeme ten koláč ochuceným tvarohem a posypeme skořicí a dáme znova zapéct na 10 minut do trouby. Po upečení vytáhneme z trouby a necháme vychladnout a přeji dobrou chuť. Hodnoty celého koláče jsou 7289kj, 70,5g bílkovin, 24,9g tuku a 305,8 sacharidů. Proto toto jídlo doporučuji na snídani a nebo dopolední svačinu. ;) Já to dělám v malé brutvaňce (pekáči) a mám 8 porcí, ale jde z toho udělat i víc. Je to hodně sytý koláč a osobně jsem se bála těch vloček, ale není to tam znát. Je to veliká mňamka, je to zdravější než z bílé mouky a hlavně sytější.
TIP: pokud chcete víc bílkovinové jídlo, tak si přidejte tvaroh na potření a pokud to chcete ještě chutnější, tak si můžete přidat oříšky, rozinky do těsta.
|
přečteno: 106x | přidat komentář
|
Domácí tvaroh
25. únor 2014 v 20.10 | rubrika: Recepty trochu jinak
Dnes jsem koupila mlíko od statkáře a rozhodla jsem se připravit si domácí tvaroh. Je to můj první pokus nastudovala jsem, jak se co dělá a vypadá to nenáročně. Nebudu používat žádná siřidla jen to nechám na "přírodě". Co vše k tomu potřebuji? Jen MLÉKO (buďto z automatu na mlíko nebo domácí - z kupovaného krabicového mléko nezkysne, ale zhořekne), misku, hrnec, síto, pláťený pytlík nebo plínu a provázek Postup: 1) nalila jsem mléko do mísy a nechala ho při pokojové teplotě dva dny zkysnout (lze si pomoct i kůrkou chleba, ale já toho nevyužila) 2) zkyslé mléko jsem přelila do hrnce a pozvolna ho zahřála na cca 50°C (zkusila jsem teplotu prstem, když to bylo už hodně teplé, hrnec jsem z plotny odstavila) ![]() 3) pak jsem si připravila plínu, provázek, síto a misku a přelila jsem ještě teplé zkyslé mléko do plíny v sítku, zavázala provázkem a nechala odkapat do druhé dne. ![]() 4) druhý den jsem rozvázala plínu a vykouknul na mě skvělý tvaroh. Celkem 220g tvrdého plnotučného tvarohu. Je to ten tvaroh na strouhání. Pokud nechcete takový tvaroh, tak to nenechávejte odkapávat přes noc, ale jen pár hodin. ![]() 5) vzniklou syrovátku použiji do koupele, je vynikající na pleť a v létě z toho jde udělat osvěžující nápoj.
Domácí tvaroh doma moc chutnal, příště zkusím udělat jogurt z domácího mléka, nějaký sýr a třeba také kysaný nápoj. Pokud vyzkoušíte, tak budu moc ráda, když se podělíte o svůj zážitek ;) Přeji hezký den J. |
přečteno: 227x | přidat komentář
|