Ráda bych se s vámi podělila o super tzv. dietní koláč, ale takto bych ho já určitě nenazývala, spíš bych ho nazvala zdravý koláč, je plný samých zdravých věcí, kromě cukru teda :-D Je to recept od mé kámarádky, ona ho dělás oříšky a rozinkami, ale já bez.
ZDRAVĚJŠÍ KOLÁČ - aneb koláč z vloček a jablek
Co tedy budeme potřebovat?
2x vanilkový pudink (nebojte nic nebudeme vařit )
125g ovesné vločky (celé nebo drcené)
2ks vejce
250ml mléka (já měla polotučné)
50g cukru
1ks prášku do pečiva
430g nastrouhaná jablka
250g tvarohu nízkotučného
50g medu
skořice na posypání
Postup:
Zapneme si troubu na 175°C. Bílky a žloutky oddělíme a z bílků si zvlášť ušleháme sníh.
Pak si do jiné mísy dáme žloutky, cukr, vanilkový pudink, ovesné vločky, prášek do pečiva, jablka a mléko a vše smícháme dohromady. Poté do toho opatrně a jemně přimícháme ten ušlehaný sníh s bílků a dáme do pekáče na pečící papír a dáme péct na 175°C na 20-25min.
Jak se nám těsto peče, tak si mezitím připravíme tvaroh s medem a vše smícháme a připravíme si také skořici. Po těch 25 minutách pečení vyjmeme pekáč s těstem a potřeme ten koláč ochuceným tvarohem a posypeme skořicí a dáme znova zapéct na 10 minut do trouby.
Po upečení vytáhneme z trouby a necháme vychladnout a přeji dobrou chuť.
Hodnoty celého koláče jsou 7289kj, 70,5g bílkovin, 24,9g tuku a 305,8 sacharidů. Proto toto jídlo doporučuji na snídani a nebo dopolední svačinu. ;)
Já to dělám v malé brutvaňce (pekáči) a mám 8 porcí, ale jde z toho udělat i víc. Je to hodně sytý koláč a osobně jsem se bála těch vloček, ale není to tam znát. Je to veliká mňamka, je to zdravější než z bílé mouky a hlavně sytější.
TIP: pokud chcete víc bílkovinové jídlo, tak si přidejte tvaroh na potření a pokud to chcete ještě chutnější, tak si můžete přidat oříšky, rozinky do těsta.